Jak na nejvýhodnější pojištění domácnosti?

Jak na nejvýhodnější pojištění domácnosti?

17.1.2022 Vyp Od IN

Konečně jste se dočkali vlastní domácnosti a zařídili jste si ji podle svého. Investovali jste do nábytku, spotřebičů, bytového textilu a dalších věcí nemalé peníze a bojíte se, abyste třeba nešťastnou náhodou o tuhle investici nepřišli? Nezapomeňte si tu svoji domácnost dobře pojistit!

Co si budeme povídat, na tom, že neštěstí nechodí po horách, ale po lidech, přeci jen něco pravdy je. I když se snažíte být opatrní, živel si nevybírá a krádeže taky nejsou ničím výjimečným.

Na pojištění majetku záleží

Abyste o svou investici do bytu, domu a jeho vybavení tak úplně nepřišli, je na místě sjednat si pojištění majetku, které dělíme na pojištění domácnosti a pojištění nemovitosti. Obě spolu souvisí, mnohdy se i prolínají, každé se ale vztahuje na něco jiného.

Zatímco pojištění nemovitosti chrání stavbu jako takovou (hlavně zdi, střechy, dveře, okna a další) a další vedlejší stavby a příslušenství na pozemku, pojištění domácnosti se vztahuje na její vybavení jako nábytek, elektronika, osobní věci, spotřebiče, sportovní vybavení apod.

Víte, jak rozeznáte, co patří do pojištění nemovitosti a co do pojištění domácnosti? I specialisté na pojištění používají tuto pomůcku. Představte si svůj byt nebo dům jako domeček, který můžete vzít do ruky a manipulovat s ním. To, co v něm zůstane, když ho otočíte vzhůru nohama, to patří do pojištění nemovitosti. Co vypadne, patří do pojištění domácnosti.

Jak si sjednat to nejlepší pojištění domácnosti?

Pojišťoven je na trhu poměrně hodně, jejich nabídky se mohou docela hodně lišit. Na co se zaměřit a co nepodcenit? Jak poznat tu nejvýhodnější?

Zdroj: fotobanka

Základem jsou rizika, proti kterým se chcete pojistit

Pojištění domácnosti se vztahuje na celou škálu rizik, je jen na vás, zda se pojistíte proti všem rizikům nebo jen těm, která u vás reálně hrozí.

  • Živelná rizika jako požár, úder blesku, přepětí na elektrospotřebičích, krupobití, sesuv půdy, náraz vozidla, vytečení vody z akvária apod.
  • Vloupání a loupež
  • Vodovodní rizika (když dojde k poškození vybavení domácnosti vlivem vytopení)
  • Spolu s pojištěním domácnosti si můžete sjednat i pojištění odpovědnosti v občanském životě (hovorově „pojistku na blbost“).

Nepodceňujte ani pojistné limity

Součástí každé pojistky jsou i pojistné limity, jinak také pojistná částka. Od ní se odvíjí, kolik vám v případě pojistné události pojišťovna maximálně vyplatí.

Víte, že domácnost můžete pojistit na novou nebo časovou cenu? Nová cena znamená, že od pojišťovny dostanete částku, která odpovídá znovupořízení srovnatelných nových věcí. Časové cena znamená, že plnění bude ponížené o stupeň opotřebení věcí.

Co ovlivňuje cenu pojištění domácnosti?

Výše pojistného zajímá asi každého z nás. U jednotlivých pojišťoven se určitě bude lišit, odvíjí se i od:

  • Rozlohy
  • Pojistných limitů
  • Patra, ve kterém se byt nachází
  • Lokality (na vesnici většinou bývá pojistné nižší než ve velkém městě)
  • Bezeškodného průběhu v minulosti

Náš tip na závěr: Nejen pojištění domácnosti si můžete sjednat online, bez nutnosti chodit na pobočku. Navíc možná dostanete i nějakou výhodnější neveřejnou nabídku.